De 10 tips van onze leefstijlcoach Gijs

De eerste stappen in de sportschool zijn vaak lastig. Bij MyHealth Breda hoef je deze stappen niet alleen te maken. Gijs is sinds 2020 een gediplomeerd leefstijlcoach en personal trainer. Bij MyHealth Breda heeft hij al honderden mensen begeleid om het beweegritme en gezondheid te verbeteren. Als leefstijlcoach helpt hij deelnemers bij het verbeteren van verschillende leefpatronen zoals beweging, voeding en ontspanning. Deze 10 tips van leefstijlcoach Gijs helpen jou om nóg meer resultaat te boeken en als een raket uit de startblokken te gaan! 

Stel realistische & haalbare doelen!

Doelen motiveren en zorgen ervoor dat je weet waar je naartoe werkt. Het is erg belangrijk realistische doelen te stellen. Stel jezelf de vraag waarom je wilt gaan trainen en waar je naartoe wilt werken. Houd je resultaten bij zodat je perfect ziet of je vooruitgang boekt. Stel wekelijkse winbare doelen op en gebruik deze kleine overwinningen als positief momentum om grotere doelen te realiseren!

Verschil in warming-up

Zorg voor een goede warming up en mobiliseer de gebieden die je wilt gaan trainen. Focus tijdens de warming up op de spieren die je tijdens krachttraining gaat inspannen. Ben je bijvoorbeeld van plan om te gaan squatten? Voer dan eerst een aantal squats uit zonder gewicht om zo de juiste spieren te activeren. Door een verhoogde lichaamstemperatuur zullen diverse processen efficiënter verlopen, waardoor je betere resultaten boekt tijdens van je training!

Stay hydrated!

Water drinken is ontzettend belangrijk voor je lichaam en al helemaal tijdens het sporten. Het sporten zorgt ervoor dat je zweet en vocht verliest. Door water te drinken zorg je dat je dit vochtverlies weer aanvult. Het zorgt ervoor dat klachten als hoofdpijn en vermoeidheid minder vaak voorkomen. Hiernaast zullen afvalstoffen in je lichaam sneller worden afgevoerd.

Zorg dat je voldoende eiwitten eet

Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstoffen van de spieren en zorgen voor spierherstel en spieropbouw. Wanneer je sterker, fitter of gespierder wilt worden is het belangrijk dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Wanneer opbouw van spiermassa door middel van functionele krachttraining jouw primaire doel is, zorg er dan voor dat je per dag 1,6 tot 2,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht binnenkrijgt!

Neem genoeg rust

Voeding, training en rust zijn de 3 belangrijkste aspecten voor alle sporters. Krachttraining kost veel energie en herstelvermogen van je lichaam. Progressie en herstel wordt gerealiseerd in je rustperiode. Geadviseerd wordt om minimaal 48 uur rust te nemen tussen de getrainde spiergroepen. Om zogeheten overtraining te voorkomen is het slim om een bepaalde spiergroep niet vaker dan 3 keer per week te trainen. Gun jezelf genoeg rust. Not every day is chest day!

Focus vooral op de compound oefeningen

Laat de isolatie oefeningen (oefeningen waar je je focust op 1 spier) even links liggen. Als beginnende sporter zal je meer en beter resultaat boeken door te focussen op de compound oefeningen. Dit zijn de oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen tegelijk aanspreekt. De squat, deadlift, bent over row, bench press en pull ups zijn mooie voorbeelden van goede compound oefeningen. Het is echter wel belangrijk dat je deze correct uitvoert. Kijk in de MyHealth Breda app voor videomateriaal of vraag het aan het leefstijlcoach Gijs van MyHealth Breda.

App downloaden? Download de MyHealth Breda app in de Google Playstore.

Consistentie

Consistentie is essentieel om fitter of sterker te worden. Je spieren worden sterker je hebt minder kans op blessures en je zal je doelen sneller behalen door te trainen met regelmaat. Prikkel elke spiergroep minimaal twee keer op wekelijkse basis om zo correct spiermassa op te bouwen!

Op zoek naar wat begeleiding? Schrijf je in en meld je aan voor een gratis personal training.

Vergelijken helpt niet!

Vergelijken werkt demotiverend. Don’t compare your day 1 with someone else’s day 100. Er zal altijd iemand gespierder, slanker of strakker zijn dan jij. Een goede tip: vergelijk jezelf met de persoon die je gisteren was. Ben ik vandaag een stukje beter geworden dan gister?

Accepteer dat het niet altijd soepel verloopt

De eerste dagen van je fitness carrière zullen niet altijd even makkelijk gaan. Omarm de imperfectie, het is menselijk om fouten te maken. Zorg ervoor dat de fouten die worden gemaakt je niet demotiveren en blijf werken aan je doelen. Omarm het, leer van je fouten, onthoud ze en get back on track!

Eerst de techniek, dan het gewicht

Om blessures te voorkomen is het verstandig om eerst de techniek van de oefening goed onder de knie te hebben. Maak ik de juiste beweging? Is het tempo correct? Voel ik de juiste spieren? Zodra de techniek goed onder controle is, kan je verdere stappen gaan maken in het gewicht. Stapsgewijs opbouwen.

Zijn deze 10 tips voor de beginnende sporter toch nog niet genoeg? Meld je aan voor het integratietraject van MyHealth Breda en wordt 12 weken lang begeleid door een leefstijlcoach en sociaal werker.