De werking van muziek & meditatie

Afgelopen jaren wordt er steeds meer gebruik gemaakt van muziek om het herstelproces van mensen te bevorderen. Iedereen weet dat muziek een positief effect heeft op de geest. Zo zorgt muziek ervoor dat je tot rust komt of dat je energiek en juist erg vrolijk wordt. Voor iedereen heeft muziek een andere werking. Maar wat doet muziek nou precies voor je brein?

‘Als je naar muziek luistert die je mooi vindt, gebeurt er van alles in je hersenen”, aldus onderzoeker dr. Betty Tijms. Met een MRI-scanner hebben we hersenactiviteit gemeten tijdens het luisteren naar muziek bij gezonde mensen. Het resultaat: een vuurwerkspel aan activiteit. Bijna alle hersengebieden laten hersenactiviteit zien als deelnemers naar hun favoriete muziek luisteren. Ik vind dat heel fascinerend om te zien.’

Mindfulness en mediatie zijn dan ook populairder dan ooit. Niet geheel onterecht, want de effecten van regelmatig mediteren zijn zeer positief, zo blijkt uit verschillende onderzoeken.

Regelmatig mediteren werkt stress verminderend en verbetert de werking van het immuunsysteem. Meditatie is goed voor de bloeddruk, vermindert psychische problemen en bevordert je herstelproces. De lijst positieve resultaten is eindeloos. Het Radboudumc heeft inmiddels zelfs een Centrum voor Mindfulness, waar onder andere kankerpatiënten door het beoefenen van meditatie sneller en beter herstellen.

Dus waarom starten met meditatie?

Ten eerste is de drempel om ermee te beginnen er laag. Het kan bijna overal en het kost niets. Maar dat meditatie laagdrempelig is, betekent nog niet dat je het ‘niet verkeerd kan doen’, zoals weleens wordt beweerd. ‘Goed’ of ‘fout’ is wel een wat onhandige woordkeuze in dit geval. ‘Fout’ bestaat inderdaad niet, maar meditatie kan wel degelijk meer of minder effectief zijn, afhankelijk van hoe je het beoefent. Enige verdieping is dan ook geen overbodige luxe.

Meditatie is in de basis niet veel meer dan even stilstaan. Dat heeft iedereen af en toe nodig. Maar er zijn heel veel vormen en ‘even stilstaan’ is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. De hierboven genoemde vormen zijn simpelweg vormen die al uitgebreid getest en uitgeprobeerd zijn – in sommige gevallen eeuwen- of zelfs millennia lang. Dat scheelt weer een oefening in het wiel uitvinden.

Bewust aanwezig zijn in het moment kan in theorie zelfs in de rij bij de kassa of terwijl je je tanden staat te poetsen. Maar er zijn natuurlijk wel dingen die het makkelijker maken om in het moment te komen. Een rustige ruimte, een fijn meditatiekussen, een meditatiemat of eventuele sfeerversterkers zoals edelstenen en klankschalen kunnen allemaal helpen om je aandacht daar te krijgen waar je het hebben wil. Hier dus. In het moment.

Pak even een momentje voor jezelf. Check dit prachtige meditatiekanaal op Youtube en laat je meenemen door de rustgevende muziek.