Wat zijn eiwitten en wat doen ze voor je lichaam?

Eiwitten zijn 1 van de belangrijkste bouwstenen van het menselijk lichaam. Zo zorgt de voedingsstof voor bescherming, herstel en opbouw spieren binnen ons lichaam. Maar hoe zit het nou met dat belangrijke goedje? En hoe zorg ik dat ik voldoende eiwitten binnenkrijg? 

Wat is eiwit? 

Eiwit (ook wel proteïne) is belangrijke bouwstof en is opgebouwd uit een keten van aminozuren. In de natuur zijn ongeveer 500 verschillende aminozuren geïdentificeerd. Bepaalde aminozuren kan je lichaam zelf aanmaken en andere aminozuren krijg je binnen via voeding. De aminozuren die je binnenkrijgt via je voeding noemen we essentiële aminozuren. Wanneer je veel beweegt of sport is het erg belangrijk dat je lichaam deze aminozuren binnenkrijgt.

Hoeveel eiwitten moet ik dagelijks eten? 

Hoe intensiever en vaker je traint, hoe meer proteïne je lichaam nodig heeft. De bouwstenen zorgen er namelijk dat je spieren sneller herstellen en dat je spiermassa kan opbouwen. Per persoon verschilt hoeveel gram je precies nodig hebt per dag. Hierbij is de vuistregel 1,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht voor onderhoud. Wanneer je spiermassa wilt opbouwen is het aan te raden dat je rond de 2,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht binnenkrijgt.

Benieuwd naar het aantal eiwitten van een product? Gebruik de checker van het Voedingscentrum.

Zijn eiwitshakes noodzakelijk om fitter te worden?

Nee, het is niet noodzakelijk eiwitshakes te drinken om sterker of fitter te worden. Eiwitshakes zijn bedoelt als aanvulling op je voeding en hebben het voordeel dat je snel eiwitten binnenkrijgt zonder overbodige vetten of calorieën. Zo kan een eiwitshake dus een goede oplossing zijn als je het moeilijk vindt voldoende eiwitten binnen te krijgen. Toch is het aan te raden eiwitten uit voeding te halen. In voeding zitten namelijk ook andere bouwstenen, zoals vitamines, mineralen en andere vezels. Kies voeding dus altijd boven een eiwitshake. Lukt het een keer niet om voldoende eiwitrijk voedsel te eten? Pak dan een eiwit-shake.

Tijdens onze trajecten speelt voeding een belangrijke rol. Onze leefstijlcoach Gijs helpt deelnemers bij het verbeteren van het voedingspatroon, zodat mensen bewust worden van de positieve gevolgen van gezonde voeding.  Meer weten over onze leefstijlinterventie? Volg ons op LinkedIn of meld je aan voor een vrijblijvend intakegesprek met Nicole.