Wat zijn eiwitten?

Eiwitten staan bekend als de belangrijkste bouwstenen van ons lichaam. De voedingsstof is erg belangrijk voor bescherming en herstel van ons lichaam. Maar wat zijn eiwitten nou eigenlijk? En hoe zorg ik dat ik voldoende eiwitten binnenkrijg? 

Wat is eiwit? 

Eiwit (of proteïne) is belangrijke bouwstof en voedingstof voor ons lichaam. Eiwitten zorgen ervoor dat je lichaam kan herstellen en in balans blijft. Een eiwit is opgebouwd uit een keten aminozuren. In de natuur zijn ongeveer 500 verschillende aminozuren geïdentificeerd. 20 daarvan komen in menselijke eiwitten voor. Bepaalde aminozuren kan je lichaam zelf aanmaken en andere aminozuren krijg je binnen via voeding. De aminozuren die je binnenkrijgt via je voeding noemen we essentiële aminozuren.

Sporten en eiwitten

Eiwitten zijn dus erg belangrijk en zeker als je vaak in de sportschool te vinden bent.  Hoe intensiever en vaker je traint, hoe meer eiwitten je lichaam nodig heeft. Eiwitten zorgen er namelijk dat je spieren sneller herstellen. Maar zorg wel voor balans:  teveel eiwitinname is erg slecht voor je nieren.

Per persoon verschilt hoeveel gram eiwit je nodig hebt per dag. Het is het handigst om 0,8 gram eiwit te hanteren per kilogram lichaamsgewicht.

Dierlijke en plantaardige eiwitten 

Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten en peulvruchten. 

Benieuwd naar het aantal eiwitten van een product? Gebruik de checker op Voedingscentrum.

Dus, heb ik eiwitshakes nodig?

Nee, het is niet perse nodig eiwitshakes te drinken. Eiwitshakes zijn bedoelt als aanvulling op je voeding en hebben het voordeel dat je snel eiwitten kan consumeren na je training. Toch is het beter je eiwitten uit voeding te halen. Zorg er dus voor dat je gezond eet en voldoende eiwitrijk voedsel eet. Lukt het een keer niet om voldoende eiwitrijk voedsel te eten? Pak dan een eiwit-shake. En let op het aantal calorieën. Sommige shakes zitten namelijk bomvol calorieën.

 

 


 

My Health Breda is een sportschool waar mensen voor een lage prijs kunnen sporten, socializen en ontspannen. Leden kunnen gratis deelnemen aan groepslessen en groepsactiviteiten. In 2020 zijn wij gestart met diverse leefstijlinterventies om het fysiek en sociaal welzijn van deelnemers te verbeteren. Het creëren van een verbeteren van het voedingspatroon is hier een belangrijk onderdeel van. 

Meer weten over onze leefstijlinterventie? Volg ons op LinkedIn of download de deelnemersbrochure.