Ben jij zelfkritisch?

Dan ben je niet de enige. Zelfkritiek is belangrijk. Het zorgt ervoor dat je niet naast je schoenen gaat lopen en dat je bij je eigen normen en waarden blijft. Maar té kritisch zijn heeft een averechts effect. Je wordt onzeker, minder creatief en onrustig. Het kan je verlammen en kan leiden tot mindere efficiëntie. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet doorslaat?

  1. Creëer bewustwording

Pas als je bewust wordt van je eigen gedrag, kun je jouw gedrag veranderen. Wordt dus bewust van je eigen gedrag en denkpatronen. Waar ben je kritisch op? En kun je plaatsen waarom dit is? Door je gedrag te analyseren, kun je verandering realiseren.

  1. Wees realistisch

Ben eerlijk naar jezelf en stel realistische doelen op. Bepaal wat het meest belangrijk voor je is en kies haalbare doelen voor jezelf. Loopt het even niet lekker? Ben dan niet te streng voor jezelf en focus op vooruitgang, niet op resultaat.

  1. Pak je rust

Rust is enorm belangrijk voor je hersenen en lichaam. Gun jezelf dan ook die rust. Hoe je tot rust komt is voor iedereen anders. Ga sporten, lees een boek of ga een dagje uit met vrienden. Je zult merken dat je door ontspanning alles een stuk beter kunt relativeren en dat je productiviteit ook een boost krijgt.

  1. Geef jezelf liefde

Overmatige zelfkritiek is vaak het gevolg van een slecht zelfbeeld. Wees daarom liever voor jezelf. Focus niet op fouten, maar op dingen die goed zijn gegaan. En ook belangrijk: kijk vooruit. Geef jezelf bijvoorbeeld elke avond een compliment en schrijf deze op. Wat heb je goed gedaan? Na een tijdje zul je merken dat je hierdoor een positief effect ervaart.

  1. Focus op jezelf

Streef naar de beste versie van jezelf, maar besef dat perfectie simpelweg onmogelijk is. Vergelijk jezelf dus niet met anderen. Houd je niet bezig met wat anderen van je vinden, maar luister naar je eigen behoeftes. Iedereen heeft zijn eigen weg. Het heeft dus geen enkele zin om jezelf met andere te vergelijken. Focus op jezelf.

 


 

My Health Breda is een sportschool waar mensen voor een lage prijs kunnen sporten, socializen en ontspannen. Leden kunnen gratis deelnemen aan groepslessen en groepsactiviteiten. In 2020 zijn wij gestart met diverse leefstijlinterventies om het fysiek en sociaal welzijn van deelnemers te verbeteren. Het verminderen van overmatig zelfkritiek is hier een belangrijk onderdeel van.

Meer weten over onze leefstijlinterventie? Volg ons op LinkedIn of download de deelnemersbrochure.