Nicole Wezel is eigenaar van sportschool My Health. In de Staetscourant van december 2023 werd haar het vuur aan de schenen gelegd. Lees hier het interview, waarin onze Nicole aangeeft wat My Health bijzonder maakt. (via De Staetscourant)
Ik rij het Pels Rijckenpark in. Het eerste gebouw aan de linkerkant huisvest ‘MyHealth social gym’. In de ruimte, voorheen de Koffiemolen, staan sporttoestellen, tafeltjes en een bar. Niet de standaard inrichting die je verwacht in een sportschool. Het is dan ook niet zo maar een sportschool. In het gesprek met de eigenaar, Nicole Wezel, wordt duidelijk wat het bijzondere is van MyHealth.
“Ik heb aan het Chasséveld een sportschool gehad. Dat de deelnemers nogal onpersoonlijk met elkaar omgingen stoorde me. Het was ongezellig en duur voor de deelnemers. Ik heb me toen voorgenomen dat ik het anders wilde aanpakken. Sporten is goed voor je gezondheid dus moet het voor iedereen mogelijk zijn. De goedkope sportscholen kosten ook al gauw € 30,00 per maand. Je gaat daar door een poortje, een hele mooie jonge vrouw in barbiekleding staat je op te wachten en daar moet je jezelf dan mee identificeren?”
Welk beeld heb jij voor ogen van wat MyHealth moet zijn?
“Ik wil dat een sportschool een gezellige uitstraling heeft, dat iemand je ziet en met de ander in contact komt. Het moet ook niet een soort pakhuis met toestellen worden waar alleen maar gedacht wordt aan zoveel mogelijk geld verdienen.”
“Zonder een duidelijk businessplan heb ik wat tafels neergezet, bloemen erop om een thuisgevoel te creëren. Bovendien vind ik het belangrijk dat de deelnemer welkom wordt geheten, we een gesprek aangaan en dat de bezoeker verder begeleid wordt.”
“Iedereen krijgt na z’n aanmelding een intakegesprek. We bieden een veilige omgeving waarin het vrij bewegen mogelijk is. Ik vind dat we het in de wereld raar geregeld hebben. Iedereen heeft het over gezondheid, meer bewegen. Maar het is eigenlijk veel simpeler. Alle bruine kroegen zijn verdwenen, we kunnen steeds minder socializen. Nou hier kan dat wel. Er staat een warm team klaar. Je kunt hier een kopje koffie of thee drinken en je thuis voelen. Het is hier een soort bruine kroeg zonder alcohol. Hier word je gezien.”
“Een verzekeringsarts van het UWV zei me eens: “Jeetje, dit zou ik ook graag willen. Jullie hebben een holistische kijk op gezondheid. Dat zou ik heel erg mooi vinden voor de mensen in mijn praktijk of aan mijn tafel.”
Zo ben ik een pilot met haar gaan draaien. We hebben onze interventies geprofessionaliseerd en ook de rapportages verbeterd.”
Hoe kan je zulke lage tarieven hanteren?
“Ik heb een subsidie aangevraagd via het UWV bij “Werkfit”. Dat is bedoeld voor mensen met een uitkering die kunnen werken, maar daar wel hulp bij nodig hebben. Deze dienst wordt aangeboden via het UWV en is erop gericht om jou weer fit te maken voor werk. We hebben een Europese aanbesteding binnengehaald en daarmee is het mogelijk tegen een aantrekkelijk tarief hier te bewegen en goed begeleid te worden. Daar ben ik heel trots op.”
Hoe ziet de begeleiding eruit?
“Hier werken nogal wat verschillende disciplines. Social workers, leefstijlcoach, voedingsconsulent en fysiotherapeuten. Daarnaast zijn coassistenten van de Erasmus Universiteit en stagiaires Social Work actief. En wat ze verbindt is de holistische kijk op positieve gezondheid.”
Kan iemand die dementie heeft hier ook terecht?
“Jazeker. We hebben een training van Alzheimer Nederland gevolgd en onderhouden daar nog steeds contact mee. Zeker mensen met beginnende dementie willen graag meedoen met anderen. Je wilt niet anders zijn en in een hokje worden gepropt. Die coassistenten begeleiden bij ons mensen met beginnende dementie. Ook de lotgenotenclub, mantelzorgers en partners zien we hier veelvuldig. We sporten dan niet alleen, maar af en toe lunchen we ook samen. We hebben een jonge dementerende vrouw met kinderen in een groepsles. Ze kan gewoon meedoen en wordt na afloop weer naar huis gebracht.”
“Ik wil graag dat de bewoners van Molenstaete hier gewoon lekker een kopje koffie kunnen drinken, van een gebakje kunnen genieten. Kom samen met je mantelzorger, je medebewoners of de zorgverleners. Hier kan echt iedereen meedoen. We hebben een team dat dementievriendelijk is. Daarnaast heb ik veel contact gehad met Armand (red. regiomanager van Surplus) bij het verwerven van de Koffiemolen en met een andere medewerkster van Surplus in het kader van het terugdringen van het ziekteverzuim onder de zorgmedewerkers.”
Bron: Lees het magazine hier (vanaf pagina 2)
Klik hier om lid te worden van MyHealth